In gesprek met Philip van Traa; oprichter van Grown Down Town

Wereldwijde handel in voedingsmiddelen en almaar groeiende steden hebben mensen en hun voeding van elkaar vervreemd. Producten worden van over de hele wereld ingevlogen en het voedselproductieproces is steeds verder aan ons zicht onttrokken. GrownDownTown biedt oplossingen om voedselproductie weer te laten zien en te laten plaatsvinden in, op en rond gebouwen. GrownDownTown wil de stad vergroenen en vergroenten. Zij willen de verbinding tussen consument en voedsel zo versterken. Mijn Keukentuintje sprak met de oprichter van GrownDownTown: Philip van Traa.


Waar bestaan jullie diensten precies uit?

“GrownDownTown biedt maatwerkoplossingen waarmee we het verbouwen van groenten, vruchten en kruiden in de stad eenvoudig en aantrekkelijk maken. Op het dak, tegen de gevel, in hotels en in restaurants. Wij denken met onze klanten mee hoe zij speciale gewassen op bijzondere wijze kunnen presenteren en onderhouden.

We omringen ons met diverse specialisten om samen maatwerkoplossingen te ontwikkelen voor klanten. We bedenken concepten, we laten ze bouwen of produceren, werken samen met kwekers om speciale gewassen te laten kweken of om gewassen bij ze af te nemen om zo ook na het realiseren van het project hier mee door te kunnen gaan.”


Welke producten biedt GrownDownTown?

“Custom Green is één productlijn van ons, en is heel breed: u vraagt, wij draaien. Het zijn versbelevingen op maat, zoals een eetbaar dakpark, een rooftopbar op een hotel, maar ook een eetbare wand voor in een restaurant. Samen met onze partners geven wij antwoord op vragen van klanten. We bespreken wat de wensen zijn en wat er technisch mogelijk is. Aan de hand van deze gegevens ontwikkelen we vervolgens een concept waar food en groen een vast onderdeel in zijn. Wij bieden een stuk beleving, ontspanning, kijken, verwonderd raken, proeven, plukken enzovoort. Dat is waar het ons om gaat.

Een concreet product dat hieruit ontstaan is, is de VegeTable. Dit is een smaakvol vormgegeven kweektafel voorzien van een waterbassin waarmee de gewassen die in de tafel staan constant water krijgen. De VegeTable zet je bijvoorbeeld naast een bar om gasten zelf kruiden of verse munt te laten knippen en de versbeleving in je restaurant naar een hoger niveau te brengen. De VegeTable is ook geschikt om heel eenvoudig groenten te verbouwen op je dak.”


Rooffood is ook een product van jullie. Wat is het precies?

“Rooffood is een kweeksysteem dat wij samen met onze partners hebben ontwikkeld.
We hebben twee soorten systemen; één systeem is voor klanten die een prachtige mooie tuin op het dak willen waar veel eetbare gewassen op staan en waar je lekker van kunt genieten. Het andere systeem bestaat uit een waterbergende onderlaag, waarop een laag met voedselkratjes past. Het waterbergende ondersysteem zorgt ervoor dat het dak bij heftige buien een deel van dit water opvangt, wat vervolgens door de voedselgewassen opgenomen wordt. Door de WaterWick, die uit de kratjes steekt, kunnen de jonge gewassen de wateropname geheel zelf reguleren.

De kratjes bevatten groente- en kruidengewassen die door een professionele kweker worden voorgekweekt en als jong gewas het dak op gaan. De kratjes worden daar afgekweekt, door de klant geoogst en vervolgens door ons weer vervangen voor een nieuwe lading kratjes. Wij nemen de oude kratjes terug en hergebruiken deze zo veel mogelijk. Dit laatste systeem heeft onze eigen voorkeur omdat je hiermee echt een stukje voedselproductie en groeibeleving de stad in brengt.”


Zijn jullie producten ook geschikt voor consumenten?

“Samen met onze partners willen we ook graag de consumentenmarkt gaan bedienen. Voor volgend voorjaar hebben we een aantal concepten om uit te werken, in combinatie met ons Rooffood systeem en de VegeTable. Het worden kweeksystemen die makkelijk te plaatsen zijn, waarmee kweken eenvoudig wordt en de opbrengst (de oogst) ook echt komt. We willen de consument niet leren hoe zij een tomatenplant moet kweken, we willen de consument een versbeleving geven waarbij watergeven nog wel tot het takenpakket behoort, maar waarbij het vooral draait om het oogsten en het genieten van lekkere verse smaken. Samen met enkele chefkoks stellen we een paar mooie recepten samen, die de consument inspireren om in de keuken met de verse oogst aan de slag te gaan.”


Deel dit artikel:

Ereaders