Witlofteler Ed Stemkens
De 44-jarige Ed Stemkens is al 25 jaar witlofteler. Zijn ouders startte het bedrijf Stemkens Lof BV in 1973 met witlof in de grond met dekaarde. Zij kweekten toen ook augurken, prei en asperges. In 1985 zijn de ouders van Ed overgestapt op hydrocultuur, dat is het kweken van planten in water, waaraan de noodzakelijke voedingsstoffen zijn toegevoegd. Na zijn Middelbare Agrarische school is Ed meteen in maatschap gegaan bij zijn ouders. Niet lang daarna zijn ze zich volledig gaan richten op witlof en schoven ze de andere teelten aan de kant. Witlof is een kwetsbare groente, daarom is het Ed’s uitdaging en doel om elke dag witlof te kweken van hoge kwaliteit en houdbaarheid!
Wat vind jij het allermooiste aan witlof?
“Het mooiste aan witlof telen, is de teelt in het donker. Gezien de toekomst liggen wij met onze hydrocultuur natuurlijk wel voor, want op water telen zal voor veel producten, gangbaar worden verwacht ik. Het komende jaar wil ik ook de teelt van roodlof weer oppakken. Dit is hetzelfde als witlof, alleen worden de bladeren in plaats van geel/wit, mooi rood/wit. Hierdoor krijg je meer variatie in je gesneden groenten en het ziet er natuurlijk mooi uit op je bord.”
Hoe eet jij jouw witlof het liefst?
“Witlof eet ik het liefst klassiek met ham en kaas uit de oven. Daarnaast vind ik het rauw ook erg lekker. Meng de witlof met een beetje peper, zout en mayonaise en voeg hier een appel of mandarijn aan toe.”
Wat is jouw uitdaging in de teelt?
“Mijn uitdaging in de teelt is om alle factoren in de hand te hebben. Ik wil een mooie witlof kweken voor mijn klanten, gericht op de vraag die er is. Hierdoor blijft mijn vraag en aanbod in balans, zodat ik mijn gezin en personeel een lekkere belegde boterham kan voorschotelen. Sinds enkele jaren telen wij voor Fossa Eugenia. Het lijkt of deze coöperatie voor ons is opgericht. Ze sluiten precies aan bij onze denk- en werkwijze. Hiervoor geef ik ze alle (wit)lof!”
Welke tip heb jij als professioneel kweker voor onze hobbykwekers?
“Voor alle hobbytelers heb ik wel een mooie uitdaging! Ga een keer langs bij een witlofkweker en vraag voor witlofpennen. Plaats deze in het donker, het liefst in een kelder of kruipruimte, in een emmer met potaarde. Zet deze afgedekt weg en geef af en toe water. Hierdoor kan jij na vier tot zes weken jouw eigen kroppen witlof oogsten.”
Hoe vers kook jij thuis?
“Zelf ben ik niet echt een held in koken. Daarom schuif ik met veel genoegen iedere avond aan bij mijn gezin aan tafel. Ik kan erg genieten van een verse selderijsoep met prei en paprika, gevolgd door een hoofdgerecht met bonen en spruiten. Gezond en gevarieerd; daar hou ik van!”
Deel dit artikel: