• mijn_keukentuintje_-maaltijdsalade

Mmm…lekker smullen met maaltijdsalades!

Een van de leukste dingen van een eigen moestuin is iets lekkers klaarmaken met je verse oogst. Vooral in augustus heb je vaak groenten, fruit en kruiden in overvloed. Genoeg ingrediënten dus voor het maken van een paar heerlijke maaltijdsalades. Makkelijk, voedzaam en super smaakvol!

Met maaltijdsalades kun je eindeloos variëren. Je kunt bijvoorbeeld een groentesalade maken, maar nog leuker is het om groentes, fruit en kruiden te combineren. Met verse oogst uit je moestuin wordt jouw salade een grote smaakexplosie!


Sla, kool of peulvruchten?

In veel salades is sla meestal het basisingrediënt. Of je nou kiest voor veldsla, botersla, ijsbergsla, rucola of een andere sla, elke slasoort is geschikt. Heb je geen sla in je moestuin? Dan is kool een lekker alternatief. Maak bijvoorbeeld eens een rode koolsalade met paprika en avocado. Ook verse spinazie is super lekker en gezond als basis voor je maaltijdsalade.

Wanneer we aan groenten denken voor in de salade, kiezen we vaak voor komkommers, wortels, augurken en tomaten, maar eigenlijk kun je alle groenten gebruiken. Probeer eens deze Griekse bonensalade. Of een maaltijdsalade met kikkererwten en doperwten! De mogelijkheden zijn eindeloos, dus leef je lekker uit!


Fruit en noten

Ook fruit smaakt heerlijk in een salade, zeker zomerfruit zoals aardbeien en frambozen. Ze geven je salade een friszoete smaak. Andere fruitsoorten die mooi passen in een salade zijn appels, sinaasappels, druiven en peren. Hetzelfde geldt voor noten en zaden. Zij bevatten gezonde vetten en zorgen voor een knapperige bite. Twee lekkere recepten zijn groene maaltijdsalade met noten en sinaasappel en witlofsalade met vers fruit en noten.


Extraatjes

Aan een maaltijdsalade kun je verder toevoegen wat je wil. Kaassoorten zoals geitenkaas, mozzarella en feta combineren goed met sla. Hou je van vlees of vis? Ook die kun je aan je salde toevoegen. Gebakken spekjes bijvoorbeeld voor een hartige salade. En kies voor gerookte kip of vis als je jouw salade licht en gezond wilt houden.

Kook je voor een groot gezelschap of hou je van wat meer volume in je salade? Voeg dan wat (volkoren) pasta, rijst of gekookte aardappelen toe.

Zelfgemaakte kruidendressing
Voor veel mensen is een maaltijdsalade niet af zonder een smakelijke dressing. En daar is natuurlijk niks mis mee. Het is dan wel zo lekker en gezond om je kruidendressing zelf te maken!

Deel dit artikel:

Tuin