In gesprek met Mark Koops van Community Farming Online
In 2050 wonen er 9 miljard mensen op aarde. Stuk voor stuk moeten zij eten om te kunnen overleven. Een brandende vraag luidt dan ook: hoe kunnen we al die monden blijven voeden? Mark Koops is hoofdinitiatiefnemer van Community Farming Online. Hij ziet de oplossing in mensen zelfredzaam maken; van elkaar leren je eigen voedsel te kweken.
Wat is Community Farming Online (CFO)?
“CFO ontwikkelt een systeem dat bijdraagt aan de wereldvoedselvoorziening door mensen te leren zelf hun voedsel te kweken. Het systeem bestaat uit meetapparatuur die je in jouw moestuin plaatst. Deze apparatuur verzamelt gegeven over onder meer het weer, de bodem, de soort gewassen en de aanwezigheid van plantenziektes in jouw moestuin. De informatie van alle deelnemers wordt verzameld en verwerkt tot heel specifieke teeltadviezen voor elke deelnemer.”
Oproep deelname CFO
“CFO is voor iedereen die wil leren moestuinieren of die zijn of haar moestuin wil verbeteren. We zoeken 30 mensen die het leuk vinden om samen een kennissysteem op te bouwen over het ecologisch en efficiënt kweken van gewassen. Dit kunnen hobbytuinders zijn of leden van een volkstuin. Deelname is gratis, het enige dat je hoeft te doen is data uit jouw moestuin verzamelen en deze regelmatig invoeren in het systeem. Dit kan heel eenvoudig via je computer of tablet.”
Wat is er zo bijzonder aan dit systeem?
“Bij dit systeem blijft alle data jouw eigendom (data ownership). Dit maakt ons systeem anders dan bijvoorbeeld Facebook. Facebook is wél eigenaar van de gegevens die jij invoert en mag die gegevens gebruiken voor eigen doeleinden. Dit is niet het geval met ons systeem. Alle informatie voer je anoniem in (data privacy) en blijft van jou. Het enige dat wij met al jouw gegevens en die van alle andere leden doen, is deze verzamelen zodat we er nuttige informatie uit kunnen halen om die vervolgens weer met alle leden te kunnen delen. Zo ontstaat er een kennisbank waarmee we met z’n allen beter leren moestuinieren.”
Wat is het doel van CFO?
“Momenteel wordt de wereldvoedselproductie bepaald door enkele grote marktpartijen. Zij bepalen welke rassen er gekweekt worden en of dit voedsel wel of niet genetisch gemodificeerd wordt. CFO wil de wereld verbeteren door de macht (lees: kennis) weer terug te geven aan de consument. Dit doen we door mensen met behulp van ons systeem te leren zelf op een verantwoordelijke manier hun voedsel te produceren.”
Hoe werkt het precies?
“Met onze meetapparatuur verzamelen we big data uit heel veel kleine moestuinen die alle leden invoeren. Deze data hebben betrekking op bijvoorbeeld zaaitijd, oogsttijd, de groei, de aanwezigheid van ongedierte, etc. Uit alle big data die we verzamelen verkrijgen we informatie waarmee we heel specifieke adviezen kunnen formuleren voor al onze leden. Zo doen we kennis op die we onderling delen, en waar we allemaal beter van worden.”
Hoe bereiken we samen een duurzaam wereldwijd voedselsysteem?
“Ons doel is om deze testcase uit te rollen tot een wereldwijd systeem waarmee ook kleine boeren in bijvoorbeeld Azië en Afrika zelfvoorzienend kunnen worden. Deze kleine boeren zijn nu vaak afhankelijk van grote bedrijven. Wij willen ze helpen door kennis te delen waarmee ze zelfstandig de mooiste, grootste en gezondste gewassen kunnen verbouwen.
Ook willen we specifieke projecten ontwikkelen die een oplossing kunnen bieden voor de wereldvoedselproductie. Een mooi voorbeeld hiervan is telen op zilte grond. Wereldwijd wordt 50% van de zoetwatervoorraad bedreigd door zout. Als we gewassen kunnen verbouwen op zoute grond, wat zou dat dan op kunnen leveren? Via metingen willen we data verzamelen, informatie vergaren en kennis opdoen zodat meer mensen op zoute grond kunnen gaan telen.”
Help je mee de wereldvoedselproductie een stukje te verbeteren?
Wil je (beter) leren moestuinieren? Of wil je deel uitmaken van een oplossing voor het wereldvoedselprobleem? Geef je dan op voor de pilot van CommunityFarming.Online! Stuur een mailtje naar mark.koops@communityfarming.online en geef in jouw mail aan waar je woont en hoe groot de oppervlakte voor jouw (toekomstige) moestuin is. Iedereen die zich aanmeldt, krijgt antwoord. In het najaar worden de 30 deelnemers bekendgemaakt.
Deel dit artikel: